Homepage
Jan senior

Jan Leijenhorst (mijn vader)

Geboren 27 december 1907 te Bussum
Oudste van zeven kinderen uit het huwelijk van:
Albertus Leijenhorst & Jantje Pander
Overleden op 28 maart 1998

Jans Nebbeling (mijn moeder)

Geboren 30 oktober 1909 te Den Helder
Overleden op 28 juli 1976
Oudste van drie zussen uit het huwelijk van:
Treintje Klooster & Eduart Nebbeling en van haar tweede vader, Jan Kossen.

(Zij heeft haar eigen vader nooit gekend, hij overleed voor haar geboorte)

pasfoto van mijn moeder Jans Leijenhorst-Nebbeling


Mijn moeder werkte als dienst-/winkelmeisje bij een slager in Alkmaar. Mijn vader was toen ook slager, werkte ook in Alkmaar maar bij de concurrentie. Hoe hij vanuit Bussum in Alkmaar terecht en te werk kwam, hoe hij mijn moeder heeft leren kennen, wat voor opleiding hij en zij hebben gehad, heb ik allemaal vergeten te vragen.
(ovtv)

Trouwfoto van Jan en Jans genomen in de boomgaard achter de boerderij


Ze zijn op 5 Okt 1932 in Winkel in Noord-Holland getrouwd. Verhuisden kort daarna naar Bussum naar een bovenhuis op de Huizerweg 49-a (boven de slagerij van Verkleij) waar hij voor zich zelf begon als glazenwasser.

Op 7 april 1933 werd daar mijn zusje Nettie (Janette Catherine) geboren.

Begin 1937 verhuisden ze naar de Noorderweg 9 waar ik, vier jaar na Nettie, op 30 april 1937 ter wereld kwam. Eigenlijk was het al 1 mei, het was 10 over twaalf s'nachts, maar de kraamverzorgster had toen iets met het koningshuis en dus werd het gewoon dertig april.

Trouwfoto van Jan en Jans genomen in de boomgaard achter de boerderij van Heertje-Over waar mijn Opa en Oma woonde en werkte.

5 Okt 1932 - Weereweg - Lutjewinkel - NH - Nu een sierhekwerksmederij


Een vijf jaar jongere broer van mijn vader, mijn oom Beb (Albertus Leijenhorst), trouwde met tante Hannie) de jongste zus van mijn moeder. ( Johanna Kossen, stiefzusje eigenlijk)
Hij, Beb, geb. 12-09-1912 te Bussum - beroep automonteur trouwde op 20-03-1935 met Zij, Hanny, geb. 14-03-1917 te Winkel Noord-Holland

Haar middelste zus, Alie trouwde met Gert Kouseband, een boekhouder uit Wieringerwaard. Zij kregen twee zonen.


In de periode dat opa en oma nog achter de boerderij van Heerjte-Over, in de bocht van de Weereweg woonde, probeerden ze één keer per jaar allemaal tegelijk naar De Weere bij Lutjewinkel te gaan. Dat lukte niet altijd, maar als het wel zo was werd er gedanst, verstoppertje gespeeld, gezongen enz. Gedroegen zich als jonge honden. Nettie, Bertus, zoon van Hannie en de oudste van Alie waren er soms ook. Ze hebben een paar jaar mee gespeeld tot de oorlog begon.

Fam. Kossen


In het weiland achter de boerderij werd door de Duitsers een bunker met afweergeschut gebouwd. Gewoon keurige jonge jongens. Gedroegen zich netjes maar afzijdig. Zo'n bunker vlak bij je huis is nu niet bepaald geruststellend, maar zover ik weet is daar niets ernstigs gebeurd.

Ik was nog maar drie jaar toen de oorlog begon en acht toen we bevrijd werden. Van het begin kan ik me niets herrinneren.

 


Wat ik me nog wel van de boerderij herinner!

*Tussen Bussum en Lutjewinkel is zo wie zo geen directe verbinding. Nu nog vragen ze me… Lutjewinkel grapje zeker, bestaat dat echt? Ja…dat ging eerst met de stoomtrein naar Schagen (overstappen in Amsterdam) en van station Schagen, waar ze werden opgewacht meestal door Opa, 10 km met paard en wagen over Barsingerhoorn in een uurtje naar Lutjewinkel. M.a.w. daar gingen we op z'n hoogst 1 x maal per jaar heen.

Eén keer zijn met de boot gegaan. Ondanks ik nog heel klein was en er verder niets meer van weet heeft dat kennelijk toch een grote indruk op me gemaakt. Dat we met z'n vieren op een boot via het Noord-Hollandskanaal naar Oma zijn gereisd. Dat moet in het begin of vlak na de oorlog zijn geweest, want mijn vader was er ook bij. Waar we zijn op- en afgestapt weet ik niet, wel dat we op het laatst op een paard en wagen bij Oma's boerderij zijn gekomen.

In het voorkamertje had Oma intussen deegbollen gekneed met krenten en rozijnen en die zomaar boven op de grote brandende potkachel gekwakt. Prachtig vonden we dat. Na een halfuurtje waren ze al gaar en dat was echt smullen.

Nettie en ik sliepen in de bedstee in de grote voorkamer. Als wij net wakker werden kwam Opa binnen met een emmer verse koemelk. Hij had al heel vroeg de koeien gemolken. "Gauw aankleden want jullie moeten werken" riep hij. Die dagen hebben we boontjes afgehaald, onkruid getrokken en aan het hooien geweest.

Ik mocht op een groot paard zitten als er een hooischelp op de wagen werd getrokken en naar de hooizolder werd gereden. Verder mocht ik daarbij niet helpen, dat was te gevaarlijk. Met een ingewikkeld touw-treksysteem werden de hooischelpen met grote snelheid de zolder op getrokken door het paard.

Koeien melken, eieren rapen, bieten rooien, stekelbaarsjes vangen, boter karnen, pootje baaien in de sloot. Kompleet feest was het altijd op die boerderij. Jammer dat het zo moeilijk was om daar te komen. Netty heeft daar veel langer gelogeerd. Waarom weet ik niet ik denk zelf om aan te sterken. Ook vergeten te vragen. (ovtv)

Later zijn ze verhuisd naar een echt huisje aan de Zoutkaag, meer richting Lutjewinkel. Daar sliepen we op zolder dat weet ik nog wel, maar verder ben ik daar weinig geweest. Wel nog een keer dat Opa was overleden, naar de begravenis. Het was wel niet mijn echte Opa maar het voelde wel zo, gewoon een hele lieve man. Oma trouwens ook.